Betonvægge og mursten som varmelagre?
Gå tilbageBeboere sparer millioner på varmeregningen ved at bruge betonvægge og mursten som varmelagre.
Esbjergs største boligforening, Ungdomsbo, har med et nyt banebrydende energiprojekt taget et vigtigt skridt mod både grøn omstilling og økonomiske besparelser for deres beboere.
Projektet, der er gennemført i samarbejde med Aalborg Universitet, Kamstrup, DIN Forsyning og Nordiq Group, har vist, at boligforeningens murstens- og betonbygninger kan fungere som effektive varmelagre.
Det har ført til en besparelse på cirka ti procent af varmeforbruget i udvalgte afdelinger, hvilket svarer til omkring to millioner kroner på lejernes bundlinje, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danmarks klyngeorganisation for hele energisektoren, Energy Cluster Denmark.
Det innovative projekt, kaldes "Fleksibel varme som service," har undersøgt, hvordan man kan lagre varme i bygningernes konstruktioner for at udnytte overskydende energi mere effektivt. Ved at skrue ned for varmen om natten og derefter gradvist justere varmetilførslen, kunne forskerne minimere energispild uden at gå på kompromis med beboernes komfort. Ifølge Matthias Mandø, lektor ved Aalborg Universitet, var en af de mest interessante opdagelser, at lejlighedernes temperaturer stort set ikke blev påvirket af den reducerede varmeforsyning.
Det er smartere
Ungdomsbo har spillet en central rolle i projektet. Som teknisk chef Erik Boyschau forklarer, har boligforeningen været yderst opmærksom på balancen mellem at bidrage til den grønne omstilling og sikre en økonomisk ansvarlig drift.
- Formålet med øvelsen var at levere den samme varme for færre grader ved at bruge den smartere, siger Boyschau, der ser projektet som en vigtig del af Ungdomsbos ansvar for at sikre beboernes trivsel og økonomi.
Projektet er også en del af det sydjyske erhvervsfyrtårn, som har støttet flere innovative initiativer, der skal gøre energisystemet mere fleksibelt og digitalt. For Ungdomsbo betyder det, at de har kunnet bidrage aktivt til en bæredygtig fremtid samtidig med at sikre økonomiske fordele for deres beboere.
Erik Boyschau understreger vigtigheden af at finde løsninger, der både er bæredygtige og økonomisk fornuftige.
- Som boligorganisation er vi både forpligtet til at tage medansvar for den grønne omstilling på beboernes vegne og samtidig til at passe på deres husleje. Det er ingen sag at være idealist for andre folks penge, så det er ofte en balancegang, siger han.
(Kilde: Ken Mathiesen, JyskeVestkysten)
En foregangsforening
Samarbejdet med forskerne og de teknologiske partnere har også vist, at der er potentiale for at udvide konceptet til andre bygninger i Danmark, herunder kommunale bygninger som skoler. Ved at anvende fjernvarmesystemet mere effektivt og lagre varme i bygningerne, kan man opnå yderligere besparelser og bidrage til den grønne omstilling.
Med projektet har Ungdomsbo således ikke blot sikret sine beboere økonomiske besparelser, men også positioneret sig som en foregangsforening i Esbjergs grønne omstilling. Foreningens rolle i projektet understreger, at boligforeninger kan spille en central rolle i Danmarks energifremtid, hvor ansvarlighed og innovation går hånd i hånd.
Formålet med øvelsen var at levere den samme varme for færre grader ved at bruge den smartere.
Om innovationsprojektet
-
Om innovationsprojektet
Fleksibel varme som service varede halvandet år og sluttede i 2023. Projektets partnere var DINForsyning, Kamstrup, Nordiq Group A/S og Aalborg Universitet.
-
Innovationsprojektets budget
Innovationsprojektet var den del af det sydjyske erhvervsfyrtårn og havde et samlet budget på 2,6 millioner kroner. Erhvervsfyrtårnet inkluderede en række innovationsprojekter, der alle har modtaget støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU's REACT-program.
-
Besøg erhvervsfyrtårnets hjemmeside
Du kan læse mere om erhvervsfyrtårnet på www.gesek.dk